5 december en veel lekkers

Ben jij bestand tegen al het lekkers in de supermarkt sinds begin september?

30-11-2020

Wikipedia zegt er het volgende over; Sinterklaas (ook Sint-Nicolaas, Sint of de Goedheiligman) is de hoofdpersoon van het sinterklaasfeest dat op 5 december in Nederland (en in enkele voormalige Nederlandse koloniën), en op 6 december in België wordt gevierd. Sinterklaas is gebaseerd op de bisschop Nicolaas van Myra, een Griekse heilige die in de derde eeuw na Christus in Lycië in Klein-Azië leefde. Het personage van Sinterklaas is een statige oude man met witte baard en haren, rode mijter en mantel. Hij rijdt op een schimmel (Paard van Sinterklaas), en heeft een of meer helpers, (Zwarte) Piet(en).

Sinterklaas wordt bij velen gevierd met kadootjes of surprises en is een feest voor jong en oud. Er is natuurlijk de laatste jaren ook een maatschappelijke discussie gaande over het feest, maar daar ga ik het niet over hebben. Ook eten en drinken hoort bij dit volksfeest en dat is wel interessant om te bespreken.

Vanaf de zomer zie je in de winkels heel voorzichtig de lekkernijen tevoorschijn komen. De meest bekende lekkernij is de pepernoot. Al in de 16e eeuw werd er snoepgoed uitgedeeld, om (brave) kinderen eens extra te verwennen. Het waren toen meer brokjes met de smaak van ontbijtkoek. Nu zijn het meer ronde nootjes, op smaak gebracht met speculaaskruiden. Ze zijn zo populair dat er zelfs winkels zijn die het hele jaar door alleen pepernoten verkopen in allerlei soorten en smaken. Je kunt er zelfs een lekkere taart van maken. Maar… ze bevatten wel veel kcal en suikers en ze hebben 1 groot probleem, als je er aan begint kun je niet meer stoppen.

Behalve pepernoten heb je natuurlijk ook nog heel veel chocolade en marsepein.

Heb je je wel eens afgevraagd hoeveel kcal en koolhydraten er in al deze lekkernijen zit?

 

50 gram marsepein:            210 calorieën en 32 gram Koolhydraten

50 gram chocolade(letter):   275 calorieën en 26 gram koolhydraten

50 gram banketstaaf:          220 calorieën en 20 gram koolhydraten

50 gram pepernoten (16 st)155 calorieën en 40 gram koolhydraten

50 gram choc.pepernoten    235 calorieën en 35 gram koolhydraten

Let op:

‘In een hele zak chocoladekruidnoten van 300 gram (dat zijn ongeveer 75 kruidnoten) zitten bijna 1500 calorieën. En zó groot is die zak ook weer niet… Ter vergelijking: in een handje gewone kruidnoten zitten ongeveer 48 calorieën. Zoveel zitten er trouwens ook in 1 speculaasje’

Voor de mensen die een koolhydraatarme voeding gebruiken zijn deze producten niet aantrekkelijk om in het dagmenu in te passen. Op Internet zijn leuke alternatieven te vinden van recepten koolhydraatarm.

Voor chocolade is het beste alternatief een stukje chocolade van 85% cacao. Deze bevatten per 50 gram gemiddeld 8 gram koolhydraten.

Ook koolhydratarm marsepein is zelf te maken, dus conclusie, mogelijkheden genoeg, maar je moet wel zelf aan de slag.

Mijn advies is, doe mee, maar met mate en kies bewust. Vergeet vooral niet te genieten, dat kan ook als je er minder van neemt!

Categorie: Artikelen

Terug