Hulp bij afvallen; Leer je eetgedrag te veranderen!

24-11-2020

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen hun gedrag kunnen leren veranderen en dat ook kunnen volhouden. Veel mensen worstelen al lange tijd met hun gewicht. Afvallen lukt wel, maar meestal komen de kilo’s er ook weer aan. Het wil niet zeggen dat mensen dat ‘te slap’ zijn om het vol te houden, maar veel mensen weten niet hoe ze zichzelf kunnen blijven motiveren.

Het is logisch dat afvallen met ups en downs gepaard gaat. Het vasthouden van de motivatie bij downs is vaak lastig. Het is makkelijk om te denken ‘ik kan dit toch niet, dit werkt toch niet voor mij’ of ‘ik ben een slappeling’.

Het probleem zit echter in de verkeerde manier van denken, dat kun je leren te veranderen.

Besef als eerste dat veranderen tijd kost en voorbereiding vraagt. Zorg dat je weet wat je wilt en wat je wilt bereiken. Doe het stap voor stap. Probeer anders te denken om veranderingen te krijgen die je je hele leven kunt volhouden. Het is een leerproces. Maak tijd en energie vrij voor dit leerproces. Besef waar je valkuilen zitten. Waar ga je telkens de fout in en hoe ga je daar mee om? Niemand kan dit alleen, zoek hulp in je omgeving of bij een professional. Met steun is de kans op slagen groter.

Bijvoorbeeld dagelijks een volle snoeppot voor je neus maakt het niet eenvoudig, overleg dit met je collega’s. Iedere avond een ‘lekkere’ koek bij de koffie, kan dat ook anders?

Je nieuwe gedrag moet iets opleveren, om het vol te kunnen houden. Stel je doelen, maar maak ze niet te groot. De winst is dat je je gezond, ontspannen en goed wilt voelen. Echter voor anderen kan ook een beter zelfbeeld erg belangrijk zijn.

Kijk soms even terug om je te beseffen wat je al hebt bereikt, bijvoorbeeld: dat je in het weekend een bakje chips hebt genomen in plaats van een zak of: dat je volgens plan dagelijks een wandeling hebt gemaakt. Wees trots op behaalde resultaten!

Vervolgens kijk je vooruit om te beseffen wat je nog beter kunt doen en maak weer plannen.

Er zijn heel veel manieren om te werken aan een gezondere leefstijl, maar het is altijd persoonlijk en maatwerk. Standaard adviezen bestaan niet.

Het klinkt soms zo eenvoudig, maar dat is het niet. Je komt jezelf in het traject telkens tegen en verleidingen zijn groot, maar realiseer je dat veranderen wel kan!

Bron: Judith Beck’s dieetoplossing; ‘Train je brein, denk slank’ en ‘weg met de weegschaal’

Categorie: Artikelen

Terug