Hoe blijf je goed voor jezelf zorgen bij 30 graden en meer?

24-11-2020

Op dit moment is het al een week warm en ook de komende dagen blijft de warmte aanhouden. Iedereen is op zoek naar de schaduw en zit voor de ventilator of heeft een airco aangeschaft. Er is veel dorst en weinig trek in eten. Toch is het ook nu belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, met verantwoord eten en drinken en te blijven bewegen. Maar mogelijk worden het wat andere keuzes dan gebruikelijk.

Het eerste aandachtspunt is drinken. Kies niet alleen voor zoete dranken, die geven alleen meer meer dorst. Neem water of dranken op basis van water. Zorg voor tenminste 2 liter vocht per dag.

Met dit warme weer heb je geen zin om lang in de keuken te staan. De maaltijd moet dan ook vlug klaar zijn en liefst fris en licht zijn, zoals een zomerse maaltijdsalade.

Maar ook een frisse smoothie of bakje kwark met vers fuit kan soms al prima zijn. Eet daarnaast wat meer rauwkost tussendoor, zoals komkommer, radijs, tomaat en paprika en je komt niks tekort!

Kies voor voldoende vocht in ieder geval water, als je er van houdt kan het ook water met ‘prik’ zijn. Fruitwater is in dit geval een heerlijke frisse variatie.

Zet een kan met water in de koelkast en voeg daar naar smaak diverse fruitsoorten aan toe.

Heb je voorkeur voor zuur, dan zijn schijven citroen, limoen, sinaasappel en een takje munt heerlijk. Is er iets meer voorkeur voor andere smaken, dan kunnen heel goed aardbeien, bessen, frambozen, komkommer gebruikt worden. Probeer vooral smaken en variaties uit. De kan kun je de hele dag weer aanvullen met vers water en na een dag het fruit weg doen en nieuwe maken.  Voor variaties, google bij ‘fruitwater variaties’ en er komen veel tips langs. Vergeet natuurlijk ook niet ijsblokjes toe te voegen.

Beetje uigekeken op water, voeg dan aan water of ‘prik’water eens een paar ijsblokjes toe, gemaakt van suikervrije limonade, dat geeft een keer iets anders.

Suikervrije limonade/ranja bevat zoetstoffen, maar is laag in calorieen en daardoor gunstig voor een goed gewicht.  Voorbeelden zijn: Slimpie, Teisseire, Bolero, Karvan Cevitam. Let bij het kopen er wel op dat je de goede kiest, want er zijn soms ook variaties met suiker verkrijgbaar!

Ook genoeg zout is belangrijk bij warm weer. Kopje soep of bouillon is dus ook een aanrader, of een paar gezouten nootjes in plaats van ongezouten.

Lekker om eens klaar te maken:

Zomerse maaltijdsalade met gerookte kip, mango en geitenkaas

2 personen

Ingrediënten:

  • 1 Gerookte kipfilet
  • 1 Eetrijpe mango
  • 1/2 Zakje veldsla
  • 200g Volkoren pasta
  • Pijnboompitten
  • Geitenkaas, hoeveelheid naar eigen voorkeur
  • Extra vierge olijfolie
  • Beetje honing

Lekker om er bij te serveren:

  • Stuk vers stokbrood

Voorbereiding:

   1. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan
   2. Snij de kipfilet en mango in kleine stukjes
   3. Kook de pasta naar keuze al dente

Bereidingswijze:

   1. Meng de pasta, gerookte kip, veldsla, mango en pijnboompitten door elkaar
   2. Brokkel de geitenkaas er over heen
   3. Maak af met wat extra vierge olijfolie en een scheutje honing
   4. Serveer het met een stuk stokbrood

Geniet er van!

Bron: smulweb.nl

 

Categorie: Recepten

Terug