Hintergarten, Bleekfield, Homeland of toch weg naar binnen- of buitenland?

Hoe breng jij dit jaar je vakantie door en blijf je gezond eten?

24-11-2020

Veel Nederlanders bedenken zich nog wel een keer voor ze dit jaar de vakantie plannen. Welk risico neem je en wat als er weer een Corona besmetting komt en je kunt niet meer weg? Sommige mensen durven daarin wat meer dan anderen, maar we hebben er allemaal mee te maken. We kunnen gelukkig de deur weer wat meer uit en juli is dan ook bij uitstek de maand voor vakantie. In mijn omgeving hoor ik veel mensen die niet met vakantie gaan of kiezen voor vakantie in eigen land. Hierbij dan ook tips voor u om vakantiekilo’s te voorkomen.

Het Voedingscentrum geeft 7 tips om de vakantiekilo’s te voorkomen, deze zijn:

 1. Eet 3 x per dag, ook in de vakantie, dus ritme vasthouden. Het overslaan van een maaltijd betekent vaak dat je later op de dag trek krijgt en gaat ’snaaien’. Ook voor de stofwisseling is regelmatig eten gewenst.
 2. Kies slim; liever een waterijsje dan ander, groot ijsje. Neem als het warm is fruit in plaats van frisdrank. Water mee voor onderweg, neem het bevroren mee, dan is het lang koud overdag.
 3. Ga veel bewegen, wandelen, fietsen, zwemmen, badmintonnen, skeeleren, frisbeeën, diverse mogelijkheden om lekker in beweging te zijn en je fit te voelen en… om energie te verbranden
 4. Geniet, maar eet met mate. Wie herkent het niet dat je na een lekkernij je vol en ongemakkelijk voelt. Het is de kunst om te genieten van iets lekkers, maar er niet te veel van te eten. In mijn dagelijkse praktijk merk ik dat dit voor veel mensen heel erg lastig is.
 5. Eet met aandacht, dat wil zeggen, neem de tijd om te eten, eet rustig, neem kleinehappen en geniet! Dit komt vaak ook je stofwisseling ten goede, want voor een goede vertering is dit een belangrijk onderdeel van het eten.
 6. Eet gezond onderweg, neem eten mee als je een dagje uit gaat. Een keer iets lekkers onderweg kan prima, maar zorg dat je ook gezonde keuzes maakt en die zijn niet altijd makkelijk onderweg. Kies voor lekkere broodjes, gesneden fruit, salade en neem een koeltas mee om het lekker te houden. Ook water en fruitwater zijn lekker voor onderweg.
 7. Voorkom verleidingen; haal niet te veel. Doe ook in de vakantie niet de boodschappen met een lege maag. Spreek met jezelf af wanneer er een keer iets lekkers genomen wordt.

Onderschat ook niet de kcal in frisdrank, vruchtensappen, wijn en bier. Het zijn echte dikmakers.

In restaurants kun je ook opletten wat je kiest. Kijk van tevoren op de website van het restauran voor de menukaart, neem liever geen 3 gangen, maar kies voor- of nagerecht in combinatie met een hoofdgerecht. Bestel extra groente of een salade. Toetjes zijn vaak rijk aan calorieën, een kop koffie of thee is een goede afsluiting.

Obstipatie of diarree?

Een gek onderwerp in dit rijtje, maar toch hoor je vaak mensen die geen goede stoelgang hebben in de vakantie. Het eten is anders, je ritme is anders, toiletgebouwen geven wat minder privacy, er kunnen allerlei redenen voor zijn. Je hebt obstipatie als je minder dan 3 keer per week moet poepen. Ontlasting is dan vaak hard. Anderen hebben vaker en dunne ontlasting, door verandering van de situatie.

Hierbij wat tips om een slechte stoelgang te voorkomen:

 • Eet voldoende vezels; kies volkorenbrood, voldoende groente, fruit en peulvruchten.
 • Drink voldoende, neem 1,5 – 2 liter per dag
 • Luister naar je darmen, ga altijd naar toilet bij aandrang
 • Beweeg voldoende, dit stimuleert de darmwerking
 • Eet regelmatig

IJstips:

 • Kies voor waterijs of sorbetijs
 • Kies minder vaak roomijs. Wil je toch een vergelijkbare smaak, kies dan yoghurtijs
 • Kies voor 1 bolletje in plaats van 2.
 • Als je voor roomijs kiest, kies dan voor een bekertje in plaats van een hoorntje. In het hoorntje zitten ook calorieën.
 • Maak zelf thuis je ijs. IJsjes van limonadesiroop zijn een frisse en goedkope keus. En leuk om bijvoorbeeld samen met je kind te maken. Wil je daarin variëren? Maak dan eens een yoghurtijsje of een ijsje van alleen fruit.

Categorie: Artikelen

Terug