Hoe blijf jij gezond?

Alles over virussen, vaccinaties en je immuunsysteem?

10-02-2021

We zitten nog volop in de Corona pandemie, met alle strikte regels die bij een lockdown horen. Ik ben als dietist erg blij dat de spreekuren gewoon door mogen gaan en merk ook dat alle mensen die komen dat heel fijn vinden. Er komt veel bijkomende problematiek langs op het spreekuur, zoals eenzaamheid, angst, onzekerheid, missen van collega’s, lastige situaties met kinderen thuis en thuisonderwijs. Iedereen heeft het er op zijn eigen manier en in zijn eigen situatie best lastig mee om het vol te houden.

Zo langzaam aan worden om ons heen de eerst mensen gevaccineerd en mogelijk is dat de opstap naar wat meer vrijheden.

 

U denkt misschien, wat heeft dat met de dietist te maken?

Sociale, maatschappelijke en economische zaken raken juist heel erg je gezondheid in het algemeen.

Denk maar eens aan eten als je je eenzaam voelt. Sommige mensen gaan snoepen en anderen krijgen er ineens niets meer door, dus eten is een belangrijk item.

Denk ook maar eens aan angst; als je bang bent om ziek te worden, durf je de deur niet meer uit en haal je niet altijd de boodschappen in huis om gezonde maaltijden te maken, bovendien beweeg je vaak veel te weinig om je gezond te blijven voelen.

Denk ook maar eens aan in quarantaine zijn; sommige mensen kunnen het heel goed en vermaken zich opperbest, maar er zijn niet veel mensen die er tegen kunnen om verplicht hele dagen in huis te moeten zitten. Ze raken gefrustreerd, eten te veel of verkeerd of zorgen absoluut niet goed voor zichzelf.

 Denk er ook eens aan als je inkomen weg is gevallen en je geldzorgen hebt. Zo kan ik volgens mij nog wel een aantal voorbeelden noemen, die iedereen zich kan voorstellen.

 

Echter…er zijn ook voordelen aan deze beperkingen. Je kunt niet op terrassen gaan zitten voor koffie met lekkers of voor een borreltje met lekkere hapjes, die verleiding is er niet. Verjaardagen worden ook minimaal gevierd, er zijn geen activiteiten buiten de deur, die er voor zorgen dat je gezonde leefstijl beinvloed wordt.

 

Conluderend is het toch een situatie die iedereen graag zo snel mogelijk kwijt wil, hoe je het ook ervaart.

Wat we ondertussen allemaal moeten doen, is zorgen voor een goede weerstand en een gezonde leefstijl. Virussen en griep kun je niet helemaal voorkomen, maar zorgen voor een goede weerstand kun je wel.

 

Voldoende slapen, gezond eten en blijven bewegen zijn de belangrijkste basis ingredienten hiervoor.

Op gebied van bovenstaande punten kun je zelf de regie pakken. Wat voeding betreft geeft het Voedingscenrum de volgende adviezen aan:

 • Eet veel groente en fruit; dagelijks minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit
 • Kies vooral volkoren, zoals volkorenbrood, -pasta en -couscous en zilvervliesrijst.
 • Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten.
 • Neem genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas.
 • Eet dagelijks een handje ongezouten noten.
 • Drink voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie.
 • Gebruik zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten, zoals olie, halvarine en vloeibaar bak- en braadvet.

Als je deze adviezen volgt heb je geen extra vitamines nodig voor een goed weerstand.

Er is momenteel wel veel discussie over vitamine D en Corona. De Universiteit van Wageningen adviseert mensen wel vitamine D te gebruiken, omdat in de winter mensen meer binnen zitten en bij het thuis werken mensen ook minder buiten komen. Bovendien is het sociale leven buiten de deur grotendeels stil komen te liggen, waardoor mensen ook meer binnen zitten.

Echter…..vitamine D beschermt je niet tegen het Corona virus. Mensen met een vitamine D tekort kunnen wel zieker worden bij een infectie. Bij het nemen van hoge dosis vitamine D lijkt de infectie minder ernstig te zijn. Dit is echter in een kleine onderzoeksgroep getest en zal nog verder onderzocht moeten worden.

En…bij twijfel kan een multivitamine pil ter aanvulling geen kwaad.

 

Tip voor lekker recept bij gure, natte/koude dag:

Pittige pompoensoep (recept van AH) – 4 personen

 • 1 kg Biologisch pompoen
 • 2 middelgrote uien
 • 2 tenen knoflook
 • 1 rode peper
 • 1½ kippenbouillontablet
 • 800 ml kokend water
 • 2 el arachideolie
 • 2 tl kerriepoeder
 • 4 el crème fraîche

Halveer de pompoen. Verwijder de zaden en draderige binnenkant, snijd de pompoen in parten en snijd met een scherp mes de schil eraf. Snijd het vruchtvlees in blokjes van 2 cm.

Snijd de uien in parten en de knoflook fijn. Snijd het steeltje van de rode peper. Halveer de peper in de lengte en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees fijn.

Laat de bouillontablet oplossen in het kokend water. Verhit de olie in een ruime pan met dikke bodem. Fruit de ui, knoflook, peper met de kerriepoeder 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de pompoen toe en bak al omscheppend 2 min. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat op laag vuur 15 min. zachtjes koken.

Neem de pan van het vuur en pureer met de staafmixer tot een egale soep. Schep de soep in kommen en verdeel er de crème fraîche over.

Combinatietip:

Lekker met meergranen stokbrood.

Bewaartip:

Je kunt de soep 2 dagen van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast en verwarm op laag vuur. Serveer met de crème fraîche.

Kooktip:

Je kunt de soep ook maken met kant-en-klare pompoenblokjes. Gebruik dan 2 zakken van 400 g.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)

energie180 kcal, eiwit 3 g, koolhydraten 9 g vet14 g

waarvan verzadigd 6 g, natrium 800 mg, vezels 3 g

 

Eet smakelijk!

 

Tags: winter, Corona, weerstand, vitamine D, pompoensoep

 

Bron: Voedingscentrum, Wageningen Universiteit, website AH

Categorie: Artikelen

Terug