Van 11 maart tot en met 17 maart is de Nationale Week Zonder Vlees. Deze week is in het leven geroepen om vaker een dagje (of langer) geen vlees of vis te eten. Hierdoor zorgen we voor minder uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan een beter klimaat en minder watergebruik. Mensen die geen vlees of vis eten, noemen we vegetariërs. Zelfs als er één dag per week geen vlees of vis wordt gegeten levert dit al milieuvoordelen op. Mensen die minstens één dag geen vlees of vis eten noemen we flexitariërs. Waar moet je op letten als je flexitariër of vegetariër bent of wilt worden?
 
Vlees bevat belangrijke voedingsstoffen voor het lichaam. Wanneer je geen vlees eet, moeten deze voedingsstoffen uit andere producten worden gehaald. De belangrijkste voedingsstoffen uit vlees die vervangen moeten worden zijn vitamine B12, vitamine B1, ijzer en eiwitten. Wanneer dit niet gebeurd en er een tekort ontstaat, kun je last krijgen van moeheid, tintelingen in de vingers, bleekheid of last van een spierzwakte.
 
Alternatief voor vlees
Om voldoende voedingstoffen binnen te krijgen zijn dit voorbeelden van alternatieven voor vlees:
  • 2 eieren;
  • 100 gram vis;
  • Sommige kant-en-klare vegetarische stukjes, balletjes of burgers, wanneer er toegevoegd ijzer en vitamine B12 inzit en minder dan 1,1 gram zout is dit een goed alternatief;
  • 135 gram peulvruchten (bruine bonen/kapucijners/kikkererwten/kidneybonen/witte bonen/linzen), tofu en tempé;
  • 25 gram noten, pinda’s en pitten.
 
Probeer ook als vegetariër dagelijks te variëren in voedingsmiddelen. Hiermee krijg je alle voedingsstoffen binnen en blijft je lichaam gezond. Vitamine B12 is lastig om uit andere producten dan vlees te halen. Daarom wordt vaak geadviseerd om B12 supplementen te gebruiken voor vegetariërs.
 
Kijk op de website van de Week Zonder Vlees voor overheerlijke recepten!