We hebben het allemaal wel eens, nog even snel boodschappen doen voor het eten aan. Je stapt de winkel binnen en de geur van verse broodjes komt je tegemoet, terwijl je al zo’n zin hebt aan eten. Op je lijstje staan maar 5 dingen en je verlaat de winkel met je armen vol, want je had toch geen winkelwagen nodig voor die paar dingen?
 
Supermarkten doen er alles aan om jou met zoveel mogelijk producten de winkel uit te krijgen. Zo zorgt bijvoorbeeld de geur van vers brood er voor dat je zin krijgt in vers brood, zorgen aanbiedingen ervoor dat je extra meeneemt en zorgt muziek in de winkel voor een gemoedelijke stemming wat bijdraagt aan een hoger koopgehalte. Maar hoe zorg je er nou voor dat je niet bezwijkt aan al deze verleidingen?
 
Tips om verleidingen te weerstaan
  • Zorg ervoor dat je met een volle maag boodschappen gaat doen. Doordat je zonder hongergevoel door de winkel loopt, heb je minder de neiging om meer te kopen dan eigenlijk nodig is.
  • Maak een boodschappenlijstje en houd je hier aan.
  • Koop bij voorkeur geen voordeelverpakkingen en koop geen grote hoeveelheden in één keer. Hoe meer je van iets in huis hebt, hoe groter de verleiding is om dit te nuttigen.
  • Haal lekkernijen niet standaard in huis, maar koop ze af en toe. Door ze af en toe in huis te hebben geniet je vaak meer van het product, waardoor het nog lekkerder smaakt.
  • Koop niet alvast iets voor toekomstige of onverwachte gelegenheden. Hoe langer het in de kast ligt, hoe verleidelijker het is om op te eten.

 

Steenhuis, I, Poelman, M, Overtoom, W. (2016). Smartsize me. Nederland: Scriptum Books