De dagen worden korter, de bladeren vallen van de bomen, buiten wordt het kouder… De herfst is in aantocht. Maar niet alleen de herfst, ook de thermometers en zakdoeken komen weer tevoorschijn. Je hebt vast wel eens van iemand gehoord dat extra vitamine C helpt om ziekte te voorkomen, maar wat is hier van waar?
 
Wat is vitamine C?
Vitamine C is misschien wel dé bekendste vitamine. Deze vitamine zorgt ervoor dat onze weerstand op peil blijft. Ook zorgt vitamine C ervoor dat er geen schade wordt aangericht aan de gezonde cellen in ons lichaam. Het zit voornamelijk in fruit, groente en aardappelen (1).
 
Hoe krijg je griep?
Griep komt door het griepvirus, dit zit in druppeltjes snot, slijm en spuug. Het kan makkelijk over worden gebracht door bijvoorbeeld met je hand aan je neus of mond zitten als je iemand een hand hebt gegeven die griep heeft of wanneer iemand met de griep hoest, praat of niest en dit wordt ingeademd. Wanneer het virus eenmaal binnen is, verspreidt het zich in het hele lichaam (2).
 
Onderzoek naar vitamine C en de griep
Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het nemen van voldoende vitamine C ervoor kan zorgen dat je minder ernstig ziek wordt en dat de duur korter kan zijn dan wanneer er niet voldoende vitamine C wordt genuttigd (3,4,5,6). Per leeftijdscategorie verschilt de aanbevolen hoeveelheid vitamine C, op het Voedingscentrum staat een tabel hoeveel vitamine C iedere leeftijdscategorie nodig heeft. Een teveel aan vitamine C kan schadelijk zijn, ook al plas je het overschot uit. Een overschot kan op termijn zorgen voor klachten zoals diarree of darmklachten (1).
 
Conclusie
Griep is niet te voorkomen door het nemen van extra vitamine C. Wel kan het nemen van extra vitamine C er voor zorgen dat de duur en ernst van de griep minder wordt. Natuurlijk is vitamine C niet de enige vitamine die er voor zorgt dat je gezond blijft. Wanneer je van alle voedingsstoffen en mineralen voldoende binnen krijgt zal dit zeker helpen om gezond te blijven en zorgen voor een goed herstel van de griep.
 
Wil je weten of je voldoende voedingsstoffen en mineralen binnen krijgt? Maak een afspraak!